5 tipp az év végi kiégés megelőzésére | SHL Hungary
 
 

5 tipp az év végi kiégés megelőzésére

karácsony.jpg

Egy végigdolgozott év után nagyon fontos, hogy lehetőséget teremtsünk magunknak a pihenésre, kikapcsolódásra. Az ünnepek alatti hajsza, az ajándékvásárlás, sütés, főzés, rokonlátogatás nem feltétlenül járulnak hozzá ehhez. Ráadásul legtöbben munka mellett vállalkoznak a feladatra. Érdemes lehet átgondolni F. Várkonyi Zsuzsa sorait is “Hoztam, kaptam, átszabtam” c. könyvéből, ami szerint sok esetben a „karácsonyesti cirkusz” egy közelséghárító módszer – bár a karácsony magja és legfontosabb célja az lenne, hogy élvezzük, újra együtt vagyunk, nőnek a gyerekek, látjuk a távoli és közeli rokonokat, beszélgetünk, a folyamatos operatív üzemmóddal pont ennek megélését kerüljük el. Kiiktatjuk az érzéseket, nem éljük meg az intimitást, bizonyos esetekben persze a negatív érzéseket sem. (Érdemes lehet utána nézni miért tesszük ezt.)

Az üzleti év végének közeledtével talán a munkánk is több. Az év végi fáradtság persze önmagában nem jelenti, hogy kiégtünk – ha mégis hosszú távon motiválatlannak éreznénk magunkat, a kiégéssel foglalkozó blogbejegyzésünk és Őrizd a lángot! eszközünk segíthet a probléma felismerésében és kezelésében.

Mit tehetünk alkalmazottként és vezetőként, hogy ne teherként éljük meg az ünnepi időszakot, hanem örömteli élményként?

  1. Pihenés – Sokan évközben sem fordítanak elég időt a regenerálódásra, miközben ez az egyik legfontosabb pillére jóllétünknek. A pihenés elhanyagolásának hosszú távú negatív hatásai közé tartozik a teljesítményromlás mellett a mentális- és a testi egészség romlása. Az ellazulásban segíthetnek a relaxációs alkalmazások (például a Headspace, ahol vezetett meditációkat találunk, vagy a Reflectify, ami reflektálásra ösztönző kérdésekkel segít gondolataink és érzéseink naplószerű dokumentálásában), de a légzőgyakorlatok alkalmazása is egy lépés lehet a megnyugvás felé.
  2. Alvás – Az alváshiány egyre növekvő probléma napjainkban. A felgyorsult világ, az információáradat, a folyamatos elérhetőség (online kultúra), a képernyők, az alkohol és a koffein fogyasztása mind hozzájárulnak az alvásmennyiség és -minőség romlásához. Az alváshiány a teljesítmény csökkentése mellett az immunrendszerünket is gyengíti, ami pedig kiemelten fontos szempont a járványhelyzet alatt. A képernyők esetében megpróbálhatjuk az „éjszakai mód” használatát, ha pedig nehezen alszunk el, a már említett alkalmazások hosszabb esti relaxációkat is kínálnak.
  3. Kiegyensúlyozott étrend – Bár ez nehezen megvalósítható a karácsonyi ünneplések közepette, próbáljunk meg gyümölcsöket és zöldségeket is beiktatni a diétánkba, és biztosítani a napi vitaminszükségletünket.
  4. Az elvárások meghatározása – Az egyén és az alkalmazottak szintjén is fontos kérdés a reális elvárások megfogalmazása. Egy jó módszer a teendők listájának megírása, ami után „fontos” és „jó lenne” kategóriákra oszthatjuk őket. Vannak feladatok, amiket talán elég a csendesebb januári időszakban teljesítenünk. Vezetőként az alkalmazottainktól elvárt munkát is hasonló elvek alapján érdemes meghatározni. Próbáljunk meg empatikus hozzáállást tanúsítani, tudatosítani, hogy a dolgozóknak is rengeteg a teendőjük, és őket sem kerüli el az év végi kimerültség.
  5. Flexibilitás – A rugalmasság az alkalmazottak is nagyra értékelik – nem szívesen hagynak el egy munkahelyet, ahol rugalmasan oszthatják be idejüket. A tapasztalat szerint a flexibilis hozzáállás a dolgozók egészséges, együttműködő magatartását, és elkötelezettségét is elősegíti.

Ha tudatosan figyelmet fordítunk a pihenésre az ünnepi időszakban, regenerálódva, új ötletekkel, tettre készen kezdhetjük majd az új évet.

Nyugodt, békés karácsonyt kíván az SHL Hungary csapata!

Az eredeti blogbejegyzés itt érhető el.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!