A humoros vezetők vajon kreatívak is? | SHL Hungary
 
 

A humoros vezetők vajon kreatívak is?

pexels-photo-funny_interview.jpeg

Ha hatékony vezetőt szeretne felvenni, okvetlenül derítse ki, hogy a pályázó mennyire kreatív típus!

Bizonyos szint felett az intelligencia már nem befolyásolja a munkák minőségét, a kreativitás az, ami képes lendületet adni az eredményeknek. De vajon összefügg-e a humor és a kreativitás?

A Magyar Pszichológiai Szemle egy régebbi, 2015 júliusi számában jelent meg a következő című tanulmány: „A humorstílus és a kreativitás különböző aspektusainak összefüggései”. A szerzők (Séra László, Boda-Ujlaky Judit, Gyebnár Viktória) 133 fő vizsgálata alapján ezt írják: „Nemi különbségek sem a kreativitás-, sem a humortesztekben nem mutatkoztak. Eredményeink szerint meglehetősen gyenge, de pozitív összefüggés mutatkozik a humorprodukció és a kreativitás között, illetve a humorstílusok között, ami összességében a két folyamat közös alapjaira, ám azok eltérő jellegére mutat rá.”

Amikor John Kao az 1980-as években tanítani szerette volna a Harvard Business School-on a kreativitást, mint tantárgyat, kinevették. Azóta a világ nagyot változott, a kreativitás a mai vezetők számára már kötelező tantárgy. De visszatérve a humorra: sokan kimutatták már, hogy a humorérzék a kreativitás feltétele, és a humorérzék a kreativitás egyik fajtája is.

Ha egy HR-es az interjú során találkozik egy humoros jelölttel – ámbár efféle kiteljesedésre az interjúk többsége nemigen ad lehetőséget –, gyanakodhat arra, hogy az illető kreativitással is fel van vértezve. Erről azonban nem árt egyéb módszerekkel is megbizonyosodni: például az SHL Alkotó Gondolkodás Tesztjével. Ez a teszt azt vizsgálja, hogy a leendő vezető képes-e eredeti gondolatokra, vannak-e ötletei, és ha igen, mennyi, és ezek mennyire mondhatóak változatosnak, eredetinek.

Jó, ha a vezető nagy tudású és okos, de sok problémás helyzet megoldásához az segítheti hozzá, ha van humora és kreatív.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!