Hogyan legyünk reziliensek a pandémia idején? | SHL Hungary
 
 

Hogyan legyünk reziliensek a pandémia idején?

reziliencia

Bár már használjuk a poszt-pandémia kifejezést, az igazság az, hogy még mindig nem vagyunk túl a COVID-19 járványon. Ennek ellenére már most is jelentős, maradandó változásokat tapasztalhatunk mindennapi életünkben, ilyen például a hibrid munkavégzés megjelenése. Ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat kiszámíthatatlan körülmények között is, meg kell tanulnunk reziliensnek és rugalmasnak lenni.

Valószínűleg mindannyian néztünk már szembe nehézségekkel életünk, munkánk során, a világjárvány azonban sajátos helyzetnek mutatkozik – még azoknak is nagyobb figyelmet kell szentelniük jóllétük fenntartásának, akik kifejezetten reziliensek. Tudatosan tennünk kell mentális egészségünk megőrzése érdekében. Bejegyzésünkben 5 lépést mutatunk, amely segíthet ebben:

1. Fogadjuk el érzelmeinket

Az „Agymanók” c. filmben, amelyben egy kislány, Riley érzelmi világát ismerhetjük meg, az érzelmek egy-egy karakter képében jelennek meg. A film során a megszemélyesült Öröm, Harag, Félelem és Undor karakterek igyekeznek a Bánat befolyását csökkenteni Riley felett, mert amikor ez a karakter átveszi az irányítást, megingatja a főszereplő érzelmi stabilitását. Ez azonban csak még nagyobb káoszt eredményez. Úgy kell elfogadnunk az érzelmeinket, ahogy vannak. Természetes, hogy néha nem vagyunk jól. A negatív érzelmek segítenek abban, hogy értékeljük szeretteink emlékét, a járvány előtti szabadságunkat.

2. Fogadjuk el a változást

Az elmúlt két évben mindenhol jelentős változásokat tapasztalunk – és ez így van rendjén. Minden változásban ott rejlik a lehetőség a fejlődésre.

3. Fordítsuk figyelmünket a célok felé

Lehet, hogy elvesztettük a munkánkat a pandémia miatt – miután feldolgoztuk az új helyzet okozta bizonytalanságot, arra is lehetőségünk nyílik, hogy tiszta lappal indítsunk, újra megfogalmazzuk vágyainkat, céljainkat, és új tervet dolgozzunk ki megvalósításukra.

4. Tegyünk a mentális egészségünkért

A munka okozta stressz könnyen negatív hatással lehet a mentális egészségünkre, ezért elengedhetetlen, hogy szünetet tartsunk és időt fordítsunk a töltekezésre. Bár a társadalmi norma szerint a szabadság a kemény munka utáni megpihenés, valójában érdemes még azelőtt szünetet tartanunk, mielőtt érezzük az intő jeleket, amelyek a kiégéshez vezethetnek.

5. Legyünk nyitottak az új tapasztalatokra

A változás új lehetőségeket nyithat meg – osszuk meg ötleteinket és hallgassuk meg másokét is. A növekedésorientált szemlélet gyakorlása rendkívül fontos a fejlődéshez.

Minden dolgozó és vezető egyedi módon dolgozza fel a pandémia okozta változásokat, és vezetőként a szervezet többi tagját is figyelembe kell vennünk, így még összetettebb lesz a folyamat. Egy dolog biztos: az ember-központú hozzáállás a legjobb módja a nehézségekből való felépülésnek.

A munka okozta stressz és kiégés kiemelt szerepet kap napjainkban, hiszen a fokozott bizonytalanság miatt minden dolgozót és vezetőt érinthet. A kiégés megelőzésével, ismertető jeleivel és kezelésével foglalkozunk április 28.-án online formában megrendezett Tréning Akadémia eseményünkön. Regisztrálni az SHL Tréning Akadémia oldalán lehet, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az eredeti bejegyzés itt érhető el.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!