Hogyan tökéletesítik az álláskeresők jelentkezéseiket a mesterséges intelligencia megnyerése érdekében? | SHL Hungary
 
 

Hogyan tökéletesítik az álláskeresők jelentkezéseiket a mesterséges intelligencia megnyerése érdekében?

Mesterséges intelligencia_V2

Egyre elterjedtebbé vált, hogy a felvételi döntéseket az emberek helyett a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) hozza meg. Ez a tendencia már az álláskeresők körében is ismert: sokan úgy alakítják ki pályázataikat oly módon alakítani, hogy az AI szűrőin sikeresen átjutva valódi interjúztatók elé kerülhessenek.

A Society for Human Resource Management felméréséből kiderült, hogy a vállalatok több mint 60%-a már 2022 eleje óta használ mesterséges intelligenciát az önéletrajzok értékelésére, az alkalmatlan jelentkezők automatikus kiszűrésére. Közel 40%-uk szerint az AI rangsorolja a pályázókat vagy megadja róluk, milyen százalékban illeszkednek a kérdéses munkakörhöz. A felmérés azt is kimutatta, hogy az AI-t használják a pályázókkal való kommunikációra, az álláskeresők automatizált keresésére, az interjúkra történő kiválasztására, sőt még automatizált interjúk lebonyolítására és kérdőívekre adott válaszok elemzésére is.

Az online álláskeresési platformok és a gyakori állásváltás miatt a munkáltatókat gyakran elárasztják a pályázatok. Ezért sok vállalatnál a felvételi eljárás során ember nem is vesz részt az első körben - mondta Leslie Filippelli-DiManna,, az American Public University System Wallace E. Boston School of Business dékánja.

Bár nincs olyan egyetlen eszköz vagy szoftver, aminek megtanulásával a jelöltek kijátszhatják az AI-t, a szakértők kínálnak olyan általános tippeket, amelyek segíthetnek az AI szűrőin való átjutásban. 
Az álláskeresők elsősorban az önéletrajzaikban és szakmai profiljaikban használt kulcsszavakkal és kifejezésekkel igyekezhetnek tökéletesíteni jelentkezésüket, figyelve arra, hogy ezek pontosan megegyezzenek az álláshirdetésekben és munkakör leírásában szereplő kulcsszavakkal és kifejezésekkel.

Filippelli-DiManna szerint: „Az AI csak bizonyos szavakat keres, és ha ezek a szavak nem szerepelnek az önéletrajzban, akkor nem fogsz továbbjutni.

A Ziprecruiter szerint az egyik legfontosabb tipp, hogy az előző munkakörök elnevezései legyenek világosak és tömörek a pályázatokon és az álláskeresési oldalakon található profilokon. Ha a korábbi pozíciód neve hosszú vagy szokatlan volt, használj inkább az adott iparágban elterjedtebb és relevánsabb címet a munkakör leírására. Rövidítések helyett, mint például a „mb.”, használj teljes kifejezéseket, mint a „megbízott”.
A profilok és jelentkezési űrlapok teljes körű kitöltése is kulcsfontosságú lépés.

Az álláskeresők az AI szűrők kikerülésére és a jobb benyomás keltése érdekében érdemes közvetlenül kapcsolatba lépni a felvételért felelős vezetővel. Azonban – Sheilin Herrick, az SHL technológiai munkaerő-felvételért felelős megoldásvezetője szerint – a toborzók általában azt szeretik, ha az álláskeresők átmennek a hivatalos jelentkezési folyamaton, mielőtt személyes kapcsolatot létesítenének a vállalattal, mert ez hivatalos nyilvántartást biztosít számukra (különösen manapság, amikor a munkáltatók rengeteg pályázatot kapnak).

Ha a jelentkezőnek sikerül is túljutnia az automatikus előzményeken, akkor is megtörténhet, hogy az interjú kiértékelését is az AI végezheti el. A ResumeBuilder.com felmérése szerint a vállalatok körülbelül 40%-a tervezi, hogy jövőre mesterséges intelligencia alapú interjúkat alkalmaz, ahol a jelentkezők egy AI interjúztatóval beszélgetnek, és a válaszaikat AI értékeli.
Egy felmérésben, amelyben több mint 1000 munkaerő-felvétellel foglalkozó válaszadó vett részt, körülbelül 15% azt mondta, hogy az interjúk során mesterséges intelligenciát fognak alkalmazni, amely emberi beavatkozás nélkül fog döntést hozni a pályázókról.

Az álláskeresők is képesek saját előnyükre felhasználni a mesterséges intelligenciát a pályázás során. A ChatGPT és hasonló eszközök ismerete segíthet a jobb válaszok létrehozásában az írásbeli kérdésekre, valamint felkészülést nyújthat a tervezett interjúkhoz.
Ráadásul az AI használata az önéletrajzok és pályázatok írásához csökkentheti a nyelvtani hibák számát, ami mindig sorsdöntő hibának számít, akár ember akár szoftver olvassa azt.

Szerző: Hailey Mensik
2023. augusztus 29. 
Forrás: https://www.worklife.news/technology/ai-hiring-process-resume-tweaks-filters/

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!