Miért fontos a karriertervezés? | SHL Hungary
 
 

Miért fontos a karriertervezés?

karriertervezés.jpg

A tudatos karrierépítés egyik legfontosabb része a karriertervezés. Gyakorlásával kezünkben tarthatjuk az irányítást, és hasznosíthatjuk a bennünk rejlő erőforrásokat.

Mindenekelőtt érdemes tudatosítani, hogy mi magunk vagyunk azok, akik leginkább felelősek előmenetelünkért. Ha nem foglalkozunk a karrierépítéssel, olyan munkahelyeken találhatjuk magunkat, ahol nem érezzük jól magunkat, és hosszú távon olyan veszélyekkel kell számolnunk, mint a krónikus stressz vagy a kiégés.

A karriertervezéshez elengedhetetlen az igényeink, szükségleteink, vágyaink ismerete, hogy meg tudjuk határozni milyen munkahelyen szeretnénk dolgozni. Ehhez önismeret szükséges, ahogy ahhoz is, hogy felismerjük erősségeinket, fejlesztendő tulajdonságainkat és gyengeségeinket. Ezek feltérképezésében segíthetnek személyiségkérdőívenk. Egy ilyen teszt kitöltésével a személyiségünk mellett megismerhetjük munkastílusunkat és munkahelyi viselkedésünket is. A munkaadó és az alkalmazott számára is lényeges információk derülnek ki az eredmények alapján, így a két fél összeegyeztetheti igényeit. Tisztában kell lennünk azzal, mivel tudunk hozzájárulni a szervezet sikeréhez, milyen szerepet tudunk betölteni az adott helyen.

Néhány fontos lépés a karriertervezésben:

Dolgozzunk magunkon, építsük önbizalmunkat – Önmagunk megismerése növeli önbizalmunkat, és erősíti bennünk azt a hitet, hogy egyre jobbak és jobbak lehetünk munkánkban. Fontos, hogy növekedésorientált szemléletet gyakoroljunk, megengedjük magunknak a hibázás lehetőségét. Elsőre ijesztőnek tűnhet az új munkahely, a karrierépítés felelőssége – talán kapunyitási pánikot is tapasztalunk. A reális énkép kialakításához fontosak a visszajelzések, ezért érdemes akár a kollégákkal folytatott négyszemközti beszélgetések vagy teljesítményünk elemzése formájában visszacsatolást kérni. Ezzel kezdeményezőképességünket is megmutathatjuk az új főnöknek és munkatársaknak. 360 fokos kérdőívünk esetében a fókuszszemélyeket önmaguk, a főnökük, közvetlen munkatársaik, beosztottaik, ügyfeleik értékelik, és az eredményeket számítógépes szakértői rendszer összegzi.

Legyünk őszinték – Az őszinteség a siker egyik kulcsa. Legyünk transzparensek a képességeinkkel kapcsolatban. Határozzuk meg, mik azok a feladatok, amiket meg tudunk csinálni, és mik azok, amiket meg tudunk tanulni. A kérdőívek esetében is az őszinte válaszok a legfontosabbak – így nem csapjuk be sem magunkat, sem munkaadónkat.

Kommunikáljunk nyíltan – Fontos megértenünk az alkalmazott és a munkaadó közötti kapcsolat természetét. Az ilyen kontaktusra külön szabályok vonatkoznak. A legfontosabb a tisztelet mellett a nyílt, hatékony kommunikáció. Legyünk nyitottak az építő kritikára, mások visszajelzéseire, vezetőként és alkalmazottként is, ez garantálja a kapcsolat eredményességét. Ne felejtsük el, hogy a pozíciók mögött emberek vannak, egyedi történetekkel, érzésekkel, gondolatokkal. Sokféle emberrel találkozunk munkánk során, akik más környezetben szocializálódtak, más élettapasztalatokkal rendelkeznek, ezért az empátia és a nyitottság különösen fontos a kommunikáció során. Így stabil, bizalmon alapuló kapcsolatokat építhetünk, amelyben mindkét fél jól érezheti magát.

Növekedésünk érdekében figyelmet kell fordítanunk a karriertervezésre. Önmagunk megismerése, az őszinteség, és a nyílt kommunikáció hozzásegíthet minket a tapasztalatok lehető legjobb felhasználásához. Az SHL eszközei pedig további segítséget nyújthatnak a karrierépítés területén.

Az eredeti blogbejegyzés itt érhető el.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!