Milyen a magyar vezető? | SHL Hungary
 
 

Milyen a magyar vezető?

art-blue-boat-leader.jpg
„A jó vezetők elfogadják az eredményeket, és felelősséget vállalnak értük, de nem engedik, hogy az eredmények határozzák meg őket.” (Henry Cloud)

Sok elmélet és megállapítás született arról, hogy milyen az ideális vezető és arról is van már némi tudásunk, hogy milyen vezetés és munkakultúra jellemző bizonyos kultúrákban. Ismerünk néhány sztereotípiát: tudjuk, hogy mit jelent a német precízség, a végtelen japán szorgalom vagy a dél-európai „lezserség”. De hogyan látják magukat a magyarok, legfőképp a magyar vezetők? A cikk Klein Sándor: Vezetés-és szervezetpszichológia könyvének egy részlete alapján készült.

Hunyadi György (1998) vizsgálata alapján mi magyarok barátságosnak, értelmesnek, jó humorúnak, politizálónak hazafiasnak, műveltnek és bátornak tartjuk magunkat, emellett azonban pesszimisták és elégedetlenek is vagyunk. Hunyadi egyetemista diákok körében arra is rákérdezett, hogyan látják a magyar és néhány más nemzetiségű üzletember „imidzsét”: eszerint majdnem olyan jónak ítélték a magyarokat szorgalmasság, barátságosság és értelmesség terén, mint a német üzletembereket viszont a román vagy szlovák üzletemberek erősségeit jóval alacsonyabbra értékelték.

Bakacsi Gyula (1999) a GLOBE nevezetű, 61 országot átfogó, nemzetközi kutatásról számol be, ahol a kulturális sajátosságok és vezetőkép összefüggéseit vizsgálták. Az eredmények alapján a magyar vezetők önmagukra jellemzőnek tartják a rámenősséget,agresszivitást, a felettes és beosztott közötti nagy hatalmi távolságot és az individualizmust. Ezeket az eredményeket tovább árnyalja az, hogy a magyar vezetők inkább a jelenben igyekeznek sikert aratni, nem pedig a jövőre tekintenek, a teljesítményorientáció nem jellemző és kevésbé figyelnek az emberekre. Ebben a három jellemzőben (teljesítményorientáció, jövőorientáció és humánorientáció) utolsók között vagyunk a megvizsgált országok között, az 58. helyen.

Javít az összképen, hogy amikor megkérdezték a magyar vezetőket a kívánatos vezetői stílusokról, a legtöbb vezető számára az intuitív, előre tervező, logikus, felkészült („forradalmár”) és a hiteles, igazságos, türelmes, bátorító és együttműködő („participatív") hozzáállás volt a legszimpatikusabb a vezetői formák közül.

A kutatások természetesen nem érvényesek minden magyar vezetőre, emellett a mérések óta eltelt idő alatt bizonyos változások is bekövetkezhettek, azonban ezek az eredmények segítenek nem csak a magyar vezetőknek, de a magyar embereknek is tükröt tartani.

 

Kövess minket Facebook-on és LinkedIn-en, ha szeretnéd látni folyamatosan frissülő tartalmainkat!

A 360 fokos értékelés kiváló eszköz ahhoz, hogy a vezetők és az alkalmazottak is jobban megismerjék magukat. Tekintse meg 360 fokos eszközeinket, próbajelentéseinket, emellett lehetőség van elvégezni 360 fokos képzésünket is, ahol elsajátítható a módszertan. Igény esetén keresse munkatársainkat!

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!