5 lépés, aminek minden állásinterjút meg kell előznie | SHL Hungary
 
 

5 lépés, aminek minden állásinterjút meg kell előznie

interju_kep_masolata.jpg

A munkalélektan olyan eszközöket – teszteket, kérdőíveket, szimulációs gyakorlatokat – dolgozott ki, amelyek megkönnyíthetik, hogy az emberek megtalálják a nekik leginkább megfelelő munkát és a szervezetek kiválaszthassák a nekik leginkább megfelelő munkatársakat a jelentkezők közül.

 

Ez akkor történhet hatékonyan, ha eleve olyanok jelentkeznek egy állásra, akikre szükségünk van.

Hogy érhető ez el? A következő alapszabályok betartásával:

1., Meg kell határoznunk a munkakört mielőtt felvennénk bárkit rá
A megfelelő munkaerő megtalálásához elengedhetetlen a munkakör elemzése: kötelességek, felelősség, szükséges képességek, munkahelyi körülmények. Mindet pontosan kell ismernünk ahhoz, hogy tudjuk, kit keresünk.

2., A felvételi stratégia elengedhetetlen
Hívjunk össze egy ülést, ahol az illetékes kollégákkal együtt dolgozzuk ki a felvételi stratégiát és pontosítjuk a munkaköri leírást. Célszerű osztályozni és leírni azokat a kvalitásokat, tapasztalatokat, tanulmányi minimumokat és emberi tulajdonságokat, amelyeket leendő kollégánktól elvárunk. (Ez az álláshirdetés szövegének elkészítésében is segítségünkre lesz, illetve a beérkezett CV-k szelektálásánál is jól fog jönni.)

3., Csak az esélyesek mezőnyéből válasszunk!
Azzal, hogy értesítjük a kollégákat a potenciálisan felszabaduló állásról, természetes szűrőt alkalmazunk, hiszen ők olyanokat fognak ajánlani, akikkel szívesen dolgoznának együtt. Ennél sokkal megbízhatóbb szelekciót jelentenek az internet alapú kompetencia tesztek, amelyek már csak azokat engedik tovább a személyes találkozás fázisába, akik a legfontosabb követelményeknek megfelelnek.

4., Egészítsük ki a leírtakat élőszóban
Egy jól megválasztott teszt után már csak azt kell megállapítanunk, hogy a jelölt anyagi elvárásai beleférnek-e cégünk költségvetésébe. Ez telefonon is kideríthető.

5., Az erkölcsi bizonyítvány már csak formaság
Ha bevetettünk minden fegyvert és az alkalmasságvizsgáló teszteket is jól választottuk meg, akkor már csak annyi előzetes monitorozásra lesz szükségünk, hogy ellenőrizzük azok szakmai, tanulmányi és erkölcsi múltját, akik az eddigi szűrőkön átjutottak.

Összefoglalva tehát a felvételi folyamat tervezettségének lényegét:
- Nem kell fölösleges interjúkat csinálnunk, így minden előzetesen kirostált jelentkezőn egy-másfél órát spórolunk meg.
- A jó munkaerővel már az első találkozáskor olyan komfortosan fogjuk érezni magunkat, mint kedvenc bejáratott cipőnkben.
- Ha ő is ezt érzi, akkor koncentrálhatunk a lényeges részletekre, és rohamléptekben haladhatunk a konkrét ajánlat felé.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!