A kilépők rejtett tudása | SHL Hungary

A kilépők rejtett tudása

chg.jpg

Az önszántából távozó dolgozó kilépése általában egyértelmű veszteséget vagy egyértelmű megkönnyebbülést jelent a munkáltatóknak. Az ebből eredő nehézségek mellett sokszor háttérbe szorul, hogy a kilépés kiváló lehetőséget is nyújt a cégnek az önvizsgálatra.

 

Egy munkavállalónak számos oka lehet a felmondásra. A kevesellt fizetés, a kedvezőtlen munkabeosztás, az előrelépési lehetőségek hiánya, a munkával járó stressz, vagy személyes konfliktusok egyaránt vezethetnek kilépéshez. Bármi legyen is az oka, a felmondás sokszor egy komoly üzenet is a munkáltató felé: “Nem vagy elég jó. Van nálad jobb a számomra.”

A kilépőktől kapott kritika nagy értékkel bír. Az aktív dolgozók sokszor óvatosabban fogalmazzák meg véleményüket, hogy ne veszélyeztessék megszerzett pozíciójukat, és hogy ne kerüljenek konfliktusba a kollégáikkal vagy vezetőikkel. Azt viszont, aki eldöntötte és bejelentette a távozását, már nem kötik ezek a szempontok. A kilépő már megengedheti magának, hogy megmondja a magáét (volt) munkahelyéről. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget arra, hogy megismerjük a távozó alkalmazott valódi indítékait és sérelmeit, elégedetlenségének, váltásának okait. Ennek legjobb módja, ha a kilépőkkel is készítünk egy interjút, amelynek keretein belül kifejtheti véleményét a cégről.

Ahhoz, hogy a távozó munkavállaló együttműködő és valóban informatív legyen, empátiára és segítőkészségre van szükség. A felmondás sokszor nehéz döntés, a munkahelyváltás általában megterhelő folyamat. Kiemelten ügyeljünk arra, hogy megértő és korrekt módon bánjunk vele. Némi együttérzéssel elérhetjük, hogy őszintén beszéljen azokról az okokról, amelyek miatt a kilépés mellett döntött. Az exit interjú akkor lehet igazán hasznos, ha a távozó képes megnyílni és a valós problémáiról beszélni. Ez sokkal könnyebben érhető el akkor, ha a kilépőinterjút a HR végzi, vagy legalábbis olyan vezető, aki nem közvetlen felettese a kilépőnek. Munkahelyfüggő, hogy az exit interjú milyen arányban álljon személyes elbeszélgetésből és kérdőívből, illetve, hogy az utóbbi milyen kérdéseket tartalmazzon. Ha bizonytalan vagy, és nincs kéznél HR-es kolléga, bátran keressünk egy tanácsadót, aki segít a folyamatok kialakításában!

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!