A pénzen túl – motiváció a munkahelyen | SHL Hungary

A pénzen túl – motiváció a munkahelyen

180319_-_motivacio_a_munkahelyen.png

Egy ideális világban a munka az egyén önmegvalósításának egyik eszköze, olyan tevékenység, amit szívesen, belső indíttatástól vezérelve végez az ember. Bár a jóléti társadalmakban ez sokszor megvalósulhat, a világon a nagy többség pusztán azért dolgozik, hogy megéljen valamiből. Ezért sokaknál a fizetés a munkával kapcsolatos legfontosabb szempont. Azonban még ebben az erősen anyagi szemléletű közegben is számos egyéb módon motiválhatóak a dolgozók.

Az ideális munkakörnyezet nem csak hatékonyabbá teszi a munkát, de motiváló is lehet. Villámgyors számítógépekkel, első osztályú irodatechnikával és kellemes, inspiráló környezetben sokkal könnyebb dolgozni. A szakmunkát végzőknek a minőségi szerszámok és kiváló gépek nyújthatnak motiváló erőt, hiszen jó eszközökkel élvezet a munka.

A nagyvállalatok alkalmazottjai sokszor érzik magukat elveszettnek, pótolható alkatrésznek a vállalat gépezetében. Az egész nap monoton részfeladatokat ismétlő dolgozók sokszor nem igazán tudják, miért is végzik munkájukat. Motiváltabbá lehet tenni őket a teljes gyártási folyamat megismertetésével, ami segít nekik elhelyezni saját munkájukat is a rendszerben. Így értelmet nyerhetnek az első ránézésre értelmetlennek tűnő részfeladatok is. A biztonságérzet és felelősségtudat kialakulását segíti, ha az ember tisztában van azzal, hogy munkájának mi a szerepe, mi az értelme. Így szívesebben is végzi azt.

Bár a vállalat működését aligha láthatják át, az egyes dolgozók nagyon jól ismerik a saját munkaterületüket. Nem csak ezért érdemes odafigyelni véleményükre, újító ötleteikre, hanem azért is, mert a figyelemnek is motiváló hatása van. A pozitív megerősítés, az elismerés, a jó szavak esetenként szárnyakat adnak.

Az ember társas lény, ideje jelentős részét pedig általában a munkatársaival tölti, sőt, vannak, akiknek nem is jut érdemben más emberi kapcsolat. Ezért lehet a jó munkahelyi közösség egyben komoly motivációs erő is. Ha jól kijönnek egymással a kollégák, akkor kérés nélkül is segíteni fogják egymás munkáját, például szívesen beugranak egymást helyettesíteni, és kevésbé maradnak ki a közös feladatokból.

Kiváló közösségépítők a csapatépítő tréningek, de mindig szem előtt kell tartani az egyéni igényeket is. Az, aki időnként szívesen elmegy sörözni a kollégákkal munka után, nem biztos, hogy örömmel vesz részt egy céges csapatjátékban is. A csapatépítéshez szükséges a vezetők együttműködése is, de ne feledjük, a dolgozók többsége sokkal kellemesebben érzi magát a főnök jelenléte nélkül. Vezetőként fontos, hogy ne kirekesztettnek érezzük magunkat, ha beosztottjaink néha munkaidőn kívül is összejárnak, inkább értékeljük közösségük épülését.

Fontos motivációs tényező az előrelépés, a fejlődés lehetősége is. Ha nincs lehetőség a valódi előléptetésre, kisebb gesztusokkal is nagy eredményeket érhetünk el. Például azzal, ha egy régi alkalmazottat megkérünk, hogy legyen az új belépők mentora, segítse őket, nézzen a munkájukra. A továbbképzések sem csak költséges és időigényes tanfolyamok lehetnek. Akár egy jól előadott tűzvédelmi oktatás is motiváló lehet, hiszen az ott elhangzottakat az életben is hasznosíthatjuk.

Rugalmas munkaidő, egészségügyi szolgáltatás, vállalati bölcsőde és óvoda, munkahelyi pihenőszoba vagy konditerem, jutalmak, juttatások és figyelmességek - számtalan módon lehet motiválni az alkalmazottakat. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, végezzünk egy kis közvélemény-kutatást, vonjuk be őket a tervezésbe. Egy jó motiváció kérdőív segítségével sok mindent megtudhatunk arról, mi mennyire motiválja a dolgozókat.

A motiváció lényege, hogy cselekedeteink belső indíttatásból fakadjanak, és ne külső hatásokra adott válaszként jelentkezzenek. Lehet, hogy a munkáját nem szívesen végzi az ember, de ha értékeli munkakörnyezetét, kedveli a munkatársait, és lát maga előtt lehetőségeket, akkor mégis motivált lesz a munkavégzésre.

A megfelelő munkahely kiválasztásához elengedthetetlen, hogy a munkakereső ismerje saját magát. Adottságait, képességeit, csapatban való működésmódját. Az SHL Tréning Akadémia egy napos, gyakorlatias képzésének keretében Ön is elsajátíthatja a 360°-os teljesítményértékelő eszközök használatát kollégái erősségeinek és gyengeségeinek gyors és hatékony megismerése érdekében.

A részletekért érdemes ellátogatni a honlapunkra! 

https://www.shl.hu/kepzesek/360-fokos-ertekelesi-modszerek

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!