Ezekre figyelj nagyon, ha 360 fokos értékelést készítesz! | SHL Hungary
 
 

Ezekre figyelj nagyon, ha 360 fokos értékelést készítesz!

adult-blur-depth-of-field-1181717.jpg

Az amerikai nagyvállalatok körülbelül 90%-a használ 360 fokos értékelést a fejlesztési folyamataikban. Azáltal, hogy a vizsgált személy értékelést kap a felettesétől, kollégáitól és beosztottjaitól, rengeteg új információhoz jut, hiszen megismeri, hogyan viselkedik különböző szerepekben és helyzetekben. Emellett elmaradhatatlan saját értékelése is. A 360 fokos vizsgálat segíti tudatosítani a fejlesztési területeket és különösen jól hat a későbbi csoportmunka minőségére.

Azonban a nem megfelelően előkészített 360 fokos értékeléssel elveszhet minden jótékony hatás. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

Határozzuk meg, milyen kompetenciák fontosak az adott munkakörhöz és milyen munkafolyamatok tartoznak hozzá. Ha nem vagyunk tisztában azzal teljesítményértékeléskor, hogy mit is mérünk, az értékelés nem lesz pontos. Fontos, hogy a 360 fokos értékelésnek meg legyen a maga helye a szervezeti stratégiában és gondosan be legyen építve a fejlesztési folyamatokba.

Próbáljunk az erősségekre fókuszálni! Ha csak a gyengeségeket emeljük ki, az értékelt személy szomorúságot vagy dühöt fog érezni az értékelés alatt és után és tartani fog a jövőbeli értékelésekről is. Inkább az erősségek kerüljenek középpontba és az, hogy hogyan lehet még jobb abban, amiben már most is jól teljesít.

Informáljuk megfelelően az értékelésen átesett személyt. Biztos sok kérdés merül fel az értékeltben a vizsgálattal kapcsolatban, különösen az eredmények esetén. Ha nincs senki, akihez fordulhatnának, hogy tisztábban láthassák az eredményeket, akkor nem fogjuk elérni a célunkat. Ehhez szükséges a HR szakembereknek magukat is fejleszteni, így olyan visszajelzést tudnak adni, amitől valóban többet tudnak meg a vizsgált személyek a viselkedésükről és egyben csökkenti a helyzet okozta stresszt.

Csak megfelelő tudással szabad elvégezni a 360 fokos értékelést. A megfelelő kommunikáció és tervezés kulcsa az egész folyamatnak – már ott elronthatjuk a folyamatot, ha nem megfelelően adjuk át az információt az értékelőknek az értékelés folyamatáról.

Ha szeretnéd te magad is elsajátítani a 360 fokos értékelés folyamatát, akkor szeretettel várunk következő tanfolyamunkra!

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!