Ki mondta, hogy a vezetőnek kell a legokosabbnak lennie? | SHL Hungary

Ki mondta, hogy a vezetőnek kell a legokosabbnak lennie?

vezeto-kivalasztas.jpg

Persze, a vezető legyen okos, de ne ő legyen a szervezet legokosabb, legkreatívabb embere, hiszen arra valók a szakértők. Ahogy Kouzes és Posner írja: „A vezetés nem a fejben dől el, hanem a szívben. A jó vezető szenvedélyesen szeret vezetni, szereti az embereit, a termékeit, a vásárlóit.”

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ki tudjuk szűrni a „buta” vezetőjelölteket, mert – különösen, ha ez a tulajdonság karizmatikus személyiséggel párosul – nagyon veszélyesek lehetnek. A kiválasztás során egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy olyan személyt keresünk, akire rábízhatjuk a cég és az azt működtető csapat vezetését. Sok-sok felmérés konkrét adatokkal bizonyítja, hogy a jó vezető által kiválasztott, felkészített és motivált dolgozók sokkal jobb eredményeket érnek el.

A kérdés, hogyan lehet megtudni, kiből lesz jó vezető. A szellemi kapacitásain túl ki kell derítenünk, milyen jövőképet álmodott meg vállalkozásunknak, milyenek a kommunikációs készségei, tud-e magabiztosan, ugyanakkor bizalomkeltően fellépni. Rengeteg szempontot kell vizsgálni úgy, hogy közben tudjuk, fel kell tárnunk az összes negatívumát is, hiszen egyetlen kifejezetten káros tulajdonság tönkreteheti a többi értékét.

Mindezt lehetetlen egyetlen beszélgetés alatt megállapítani, ezért zajlanak az interjúk több körön keresztül. Ha minden időráfordítást összeadunk, egy jelentkező teljes elemzésére 7-8 órát is fordíthatunk, és egyáltalán nem biztos, hogy a rejtett hibák felszínre kerülnek, vagy, hogy egy félrevezető attitűdöt felismerünk pár alkalom alatt. Ezért hasznos az alapos, több fordulós elbeszélgetéseken túl és a képességtesztek mellett a személyiséget és motivációt feltáró kérdőívek elvégezése a jelentkezővel még az első forduló előtt. Ezzel az előszűrővel nemcsak rengeteg időt spórolhatunk meg, de csökkentjük a rossz vezetők alkalmazásának kockázatát is. A jó vezetők munkája sokat jelent: pénzben, hangulatban és többiek motiváltságában is.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!