Marketing és HR – így járhatnak kéz a kézben | SHL Hungary
 
 

Marketing és HR – így járhatnak kéz a kézben

advertising-brand-branding-1449081.jpg

Néhány évvel ezelőtt a „HR marketing” vagy az „employer branding” alig játszott bármiféle szerepet a kiválasztásban, leszámítva néhány óriási céget. Sokaknak nem is volt erre szüksége, mivel helyenként tucatjával, százával jelentkeztek egy-egy pozícióra. Mostanra megváltozott a helyzet, ami azt is jelenti, hogy a cégeknek árnyalniuk kell a magukról kialakított képet – nem csak az ügyfelek szemében kell vonzóvá válni, hanem a leendő munkavállalók számára is.

Pont ez az employer branding (vagy munkáltatói márkaépítés) lényege: a vállalatoknak azt kell elérnie, hogy az emberek náluk akarjanak dolgozni. Sokat segíthet, ha egy ismertebb márkáról van szó, hiszen az ismerősség hatására az emberek szívesebben nyújtják be az önéletrajzukat. Ez azonban kisebb, kevésbé ismert neveknél kevésbé működik, és valójában nem is ez az elsődleges szempont.

A munkáltatói márkaépítés már azelőtt elkezdődik, hogy kiírnánk az álláshirdetést: mi az a kép, információ, amit a vállalatról, mint munkahelyről közvetítünk? Ennek árnyalásához érdemes többet elárulni arról, hogy pontosan milyen itt dolgozni, milyenek a munkakörülmények. Itt ferdíteni nem szabad, mert a gondosan felépített brand-et sokkal könnyebb lerombolni, mint felépíteni. Írjunk a potenciális munkavállalók számára is érdekes tartalmakat, amivel felhívhatjuk a figyelmet. Közvetítsük a vállalati hitvallást, ha van társadalmi felelősségvállalás, azt se titkoljuk – ezek mind emberibbé és kívánatosabbá teszik a munkahelyet.

A leghatékonyabban a munkavállalók tudják a cég jóhírét terjeszteni.

A megfelelő bánásmód, korrektség, másik megbecsülése indirekt módon is megteszi a dolgát, akkor is, ha nyitott pozícióra való pályázókról van szó.

Ha a pályázóiddal megfelelően bánsz, még azok is ajánlani fogják a céget, akik nem jutottak tovább a kiválasztáson, mivel sikerült jó benyomást keltened. Talán ez a legfontosabb tanácsunk az összes közül.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!