Okos Célok | SHL Hungary

Okos Célok

ff0919176d8e5b57ed05d9dc88b93a6f.png

A céloknak nagy szerep jut az élet minden területén, így a vállalati életben is. De miképp tudunk hasznos célokat magunk elé állítani? Biztos mindannyiunknak vannak emlékeink hangzatos fogadalom tételekről, melyekbe céljainkat-vágyainkat sűrítettük bele, de végülis nem volt túl sok foganatjuk.

Milyennek kell lenniük a céloknak ahhoz, hogy sikerre vezéreljék viselkedésünket?

A pszichológia S.M.A.R.T. céloknak nevezi az ilyen célokat.  Az elnevezés a sikerrel kecsegtető célok tulajdonságait leíró angol kifejezések kezdőbetűiből áll össze:

„S” (specific): e betű a célok konkrétságát és pontos meghatározását követeli meg. Nem szerencsés, ha általánosságokban fogalmazzuk meg céljainkat, fogalmazzuk meg részletesen, pontosan, hogy mit szeretnénk elérni.

„M” (measurable): e betű a mérhetőségre hívja fel a figyelmet, hogy érdemes olyan célt választanunk, melynek kapcsán számszerűsíteni tudjuk a haladásunkat, fejlődésünket. A visszajelzés minden fejlődési folyamat fontos része, ezt nagyban segíti, ha tudjuk, miben mérjük a fejlődést.

„A” (achievable): ez a betű az elérhetőséget, teljesíthetőséget képviseli, Fontos, hogy feltegyük a kérdést, hogy választott célunk kivitelezhető-e? Rendelkezünk-e hozzá a kellő tudással és forrásokkal? Nem érdemes elérhetetlen, túl nagyra törő célokat kitűzni.

„R” (relevant): mennyire fontos, releváns a célunk? Összeegyeztethető-e a többi törekvéseinkkel?

„T” (time): ez a tényező a határidők, az elérendő cél időbeli elhelyezésének fontosságára emlékeztet, és arra is, hogy időről időre felülvizsgáljuk céljainkat, és ha kell, módosítsunk rajtuk.

A S.M.A.R.T. célok jól szolgálják a célközpontú vezetést, azt a jól bevált és hasznos gyakorlatot, amelyet sokan angol néven (MBO: management by objectives) ismernek. A S.M.A.R.T. célok segíthetnek a személyes és szervezeti célok megoldásában.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!