Rorschach-teszt, grafológia, horoszkóp - ezeket NEM a munka világára találták ki | SHL Hungary

Rorschach-teszt, grafológia, horoszkóp - ezeket NEM a munka világára találták ki

180810_-_projektiv_tesztek_2.jpg

Az SHL kezdettől a munkapszichológiai és alkalmassági tesztek úttörője. Célunk, hogy ügyfeleinknek a legmodernebb vizsgálati módszereket biztosítsuk leendő munkatársaik kiválasztásához. Néha viszont fontosnak érezzük azt is elmondani, hogy mit NEM ajánlunk jó szívvel. Ez a cikk erről szól.

Klienseinktől halljuk, hogy még mindig előfordul, hogy egyes vállalatoknál projektív teszteket és alternatív módszereket használnak a jelentkezők felmérésénél. Ezek azonban ritkán szolgálnak értékelhető eredménnyel, és a jelöltek sem látják értelmét az ilyen vizsgálatoknak.

A korai pszichológiai teszteket főként mentális betegségekkel küzdő személyek vizsgálatára dolgozták ki: a személyiség pontos feltérképezése a terápia előfeltétele volt. A teszteket megalkotó pszichológusok olyan átfogó rendszereket akartak alkotni, amelyek lehetőséget adnak az egyes betegek személyiségjegyeinek összehasonlítására és a pszichés problémák diagnosztizálására. A projektív tesztek célja a személyiség rejtett vonásainak, a tudattalannak a feltárása. Az egyik ilyen technika a különös ábráiról ismert Rorschach-teszt. Az 1920-as évekből származó módszert világszerte használják a klinikai pszichológiában. Ez a tapasztalt szakembert igénylő teszt vázlatos személyiségrajzot nyújt az alanyról. Alkalmasságát több szakértő vitatja, de ha a klinikai diagnózisban használható is, aligha jó módszer egy munkavállaló értékelésre.

Vannak HR-esek, akik „alternatív módszerekkel” kísérleteznek (rajzteszt, asszociációs feladatok, grafológia). Utóbbinak komoly szakirodalma van, de használhatóságában sokan kételkednek. Sajnos az is előfordul, hogy a kiválasztásnál a jelentkező horoszkópjára is rákérdez a munkáltató. Ez azonban már aligha tartozik a tudomány és a humánerőforrás-menedzsment témaköréhez.

Peter Saville angol pszichológus, az SHL egyik alapítója szerint a jelentkezők kiválasztásához speciálisan a munka világára kidolgozott, objektív, mérhető eredményeket nyújtó tesztekre van szükség. A HR világában nem sok helye van a projektív kísérleteknek.

Ahogy Mr. Saville fogalmazott:

„Nagyon szkeptikus vagyok a grafológia és az ehhez hasonló módszerek munkahelyi alkalmazásával kapcsolatban. (…) A projektív teszteknek – mint amilyen a TAT, a Rorschach-teszt – megvan a szerepük a klinikumban, de hogy a munka világában is értékes információkkal szolgálnának, azt kétlem.”

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!