Új év, régi munkatársak | SHL Hungary

Új év, régi munkatársak

fluctuation.jpg
Az új év beköszöntével aktuálissá válik az elmúlt év statisztikáinak elkészítése. A pénzügyi és egyéb kimutatások mellett ilyenkor érdemes számba venni a személyi fluktuáció mértékét is. A munkaerő-áramlás mutatói sok mindenről árulkodhatnak. A magas fluktuáció manapság az egyik legnagyobb kihívás, amivel a munkahelyeknek meg kell küzdeniük, de a megfelelő tájékozódás, a hatékony kommunikáció és néhány egyéb megoldás segíthet abban, hogy az új évben is megtartsuk értékes, jól teljesítő munkatársainkat. 

A fluktuáció megmutatja, hogy a dolgozók között milyen arányban vannak jelen olyan új dolgozók, akiket a kilépők helyére vettek föl. Másként fogalmazva, a fluktuáció a kilépési arányt jelzi, tehát hogy milyen mértékű a munkatársak lecserélődése (a vállalat stratégiájából eredő létszámbővítés vagy csökkentés nem befolyásolja ezt a mutatót). A fluktuáció értékét százalékban fejezik ki és jellemzően éves szinten mérik. 

Előfordul, hogy valakitől azért kell megválnia a cégnek, mert nem teljesítette megfelelően feladatait, de sokkal gyakoribb, hogy a dolgozók saját elhatározásukból mondanak fel és néznek más munka után. Akár önként, akár kényszerből távoztak, helyükre új embereket kell találni, és ez sok erőforrást igényel. Ha a volt munkatársak nem töltik ki a felmondási idejüket, vagy nem sikerül időben megfelelő új belépővel pótolni őket, akkor munkaerőhiány keletkezik. Az álláshirdetés feladása, az alkalmassági tesztek és interjúkörök, valamint a sikeres felvétel után sokszor hónapoknak kell eltelniük, mire az új munkavállaló belejön a munkába, és minden feladatát hatékonyan el tudja végezni.

Érthető, hogy a cégek szeretnék minél lejjebb szorítani a fluktuációt és minél tovább megtartani kulcsmunkatársaikat.

Sok tényezőtől függ, hogy mi számít magas vagy alacsony fluktuációnak: a cég méretétől, tevékenységétől, a munkaerő összetételétől és a környezettől is. Olyan térségekben, ahol nagy a munkaerőhiány, még a jól fizető állásokból is könnyen lépnek ki a dolgozók, mert gyorsan találnak másik, akár még jobban jövedelmező munkát. Ezzel szemben elmaradott régiókban, ahol kevés a munkalehetőség, a rosszul fizető munkaadóknak sem kell magas fluktuációtól tartaniuk. Nagy általánosságban azért elmondható, hogy termelő vállalatoknál a 10-20% tekinthető átlagos értéknek, a 40% fölötti érték pedig már kritikusnak számít, ahol sürgős beavatkozásra van szükség. A kis mértékű fluktuáció nem csak természetes, de hasznos is, mert hozzájárul az állomány frissüléséhez.

A munkaerő-áramlásnak számos oka lehet. Ha személyes vagy családi okokon túlmutató faktorok, például a munkaidő, a munkabér vagy a munkatársak állnak a kilépés hátterében, akkor érdemes átgondolni, hogy ezek a tényezők mennyire jelentenek veszélyt a többi kollégára is. 

A kommunikáció hiánya és a magas fluktuáció között világos az összefüggés: a megfelelő tájékoztatás és a párbeszéd hiánya egyértelműen növelik a kilépési arányt. Ha a vezetés részéről nincs megfelelő kommunikáció, akkor az alkalmazottak egymás között beszélik meg problémáikat, márpedig az ilyen munkahelyi „pletykacsatornákon” sokkal gyorsabban terjednek a rémhírek és félreértések. A jó kommunikáció kétoldalú, tehát a vezetés nem csak a tájékoztatásra ügyel, hanem figyel a dolgozók véleményére, visszajelzéseire is. 

A kilépőket is érdemes megkérni, beszéljenek arról, miért mennek el. Az ún. „exit interjúk” lebonyolítása sajátos szakértelmet igényel: jó kérdéseket kell feltenni, a válaszokat alaposan fel kell dolgozni és a beszélgetés során őszinte és baráti légkört kell kialakítani. Csak így remélhető, hogy a távozó munkatárs valóban hasznos információt szolgáltat ahhoz, hogy a vállalat még jobb munkaadóvá váljon.

A vállalati kultúra felmérésére, a hiányosságok feltárására léteznek tudományos, kérdőívvel felvett és szoftver által kielemzett módszerek is. Ha érdekli a téma, weboldalunkon további információt talál a vállalati kultúra vizsgálat leírásánál!

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!