A strukturált interjú az SHL Interjú Kérdéstár használatával | SHL Hungary
 
 

A strukturált interjú az SHL Interjú Kérdéstár használatával

interjú kérdéstár.jpg

A jól felépített interjú kulcsfontosságú a munkaerő-kiválasztás során. Segítségével sokmindent megtudhatunk a jelöltről, és a jelöltek is sokmindent megtudhatnak a munkakörről, a szervezetről. Nagy segítség, ha előre megírt kérdésekkel indulhatunk neki a  kiválasztási interjúnak. Kutatások szerint az interjúztatók gyakran az előítéletesség és más buktatók áldozatává válnak, ami rossz döntéseket idézhet elő. Az SHL Interjú Kérdéstár abban segít, hogy szervezetten gyűjtsünk információkat a jelölt kompetenciáiról, s így elkerüljük ezeket a buktatókat. A kérdések az SHL Átfogó Kompetenciamodelljén alapulnak, és nyolc csoportban húsz kulcskompetenciát vizsgálnak. A legjobb eredmény érdekében célszerű az Interjú Kérdéstárt a Viselkedés a munkahelyen (OPQ32) személyiségkérdőív eredményeiből készült „Általános kompetenciaértékeléssel” együtt használni.

Milyen kompetenciákat vizsgálnak ezek az eszközök? A teljes lista megtalálható a weboldalunkon, de néhányat itt is bemutatunk.

  1. Vezetés és döntés. Ezt olyan kérdések segítségével vizsgáljuk, amelyek alapján eldönthetjük, hogy a jelölt mennyire aktívan kezdeményez, mennyire gyorsan és határozottan, a problémák és kockázatok tudatában dönt, mennyire képes egyértelmű irányt mutatni másoknak, mennyire tudja motiválni a környezetét,  és kiemelkedő képességű emberekkel veszi-e körül magát.
  2. A szervezés és megvalósítás kérdései többek között azt vizsgálják, hogy a jelölt mennyire egyértelmű, világos célokat határoz meg, mennyire tervez előre, mennyire hatékonyan azonosítja és szervezi meg a feladatok végrehajtásához szükséges erőforrásokat, mennyire követi az instrukciókat és az előírt eljárásokat, mennyire pontos a határidők betartásában, elkötelezett-e a szervezet iránt.
  3. A vállalkozó kedv és teljesítmény címszó alatt olyan aspektusokat vizsgálunk, mint például a munkával kapcsolatos célok elérése és az üzleti gondolkodásmód; mennyire vonzzák a jelöltet a nagyobb felelőséggel és hatáskörrel járó pozíciók; mennyire lelkesen fogadja a kihívást jelentő célokat; felismeri-e fejlesztendő területeit, és kihasználja-e a kínálkozó tréninglehetőségeket; mennyire naprakész a versenytársakkal és a piaci trendekkel kapcsolatban, mennyire kontrollálja a kiadásokat; a haszon, veszteség és hozzáadott érték kategóriákban gondolkodik-e.
  4. A kapcsolatteremtés, előadókészség csoport kérdései azt vizsgálják, mennyire képes a jelölt jól működő kapcsolatot kialakítani a hierarchia minden szintjén; mennyire képes meggyőzéssel, érveléssel, egyezkedéssel kivívni környezete támogatását; mennyire képes világosan kifejezni véleményét; és mennyire hiteles, meggyőző előadó.

A vezetők, vezetőjelöltek kompetenciavizsgálata a 21. században a HR mindennapi feladatává vált. Az SHL Interjú Kérdéstára és az ezt kiegészítő Kompetencia Kártyák fontos segítőeszközei lehetnek a kompetenciák feltárására irányuló strukturált beszélgetéseknek.

Egy Interjú Kérdéstár füzet ára 20 000 Ft + Áfa. Megrendelhető a support [at] shl.hu () e-mailen. Az Interjú Kérdéstár kiegészítéseként ajánljuk az SHL Kompetencia Kártyákat, ami segíti a kompetenciák meghatározását és rangsorolását.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!