Így készülj az állásinterjúra – avagy hogy tudod a legtöbbet kihozni magadból? | SHL Hungary
 
 

Így készülj az állásinterjúra – avagy hogy tudod a legtöbbet kihozni magadból?

Az állásinterjú – amely általában a munkáltató és munkavállaló legelső személyes találkozása – gyakran óriási feszültséggel jár a munkakereső részéről. Mire eljutsz az interjúra, valószínűleg többen is átnézték az önéletrajzodat, de az igazi első mély benyomás most fogod kialakulni rólad. Kik lesznek ott, mire készüljek, hogy jelenjek meg, mi van, ha hibázok? Gyakran az első körös interjút nem „élőben” ejtik meg, hanem online, videó konferencia formájában. Ez sok jelölt számára fokozott terhet jelent, hisz úgy kell bemutatnod a legjobb oldalad, hogy kevesebb nem verbális jelzést látnak rólad, és nehezebben tudod magad kifejezni. Bármilyen formában történik az interjú, érdemes megfogadni a következő tanácsokat:

A tájékozottság az egyik első lépés. Tudj meg minél többet az adott pozícióról és az adott vállalatról! Ehhez a legnagyobb segítség az internet, főleg a cég saját weboldala.

Legyél kipihent! Már fél-egy órával kevesebb alvás is tudja csökkenteni a teljesítőképességed. Mivel sokan a stressz miatt nehezebben alszanak egy ilyen alkalom előtt, különösen fontos, hogy adj időt magadnak. Ha felkészültél, nincs okod az aggodalomra.

Legyél őszinte az interjún! Bár fontos, hogy meg tudd mutatni az erősségeidet, semmiképp se állíts magadról valótlan dolgokat! Az interjúztatók valószínűleg leellenőrizték önéletrajzod néhány adatát, ezért ebben különösen kockázatos ferdíteni. A személyiségedet is mutasd olyannak, amilyen – a mesterkéltség vagy túlzott önfényezés nem imponáló az interjún, és a személyiségedet hosszútávon nem fogod tudni takargatni a munkahelyen.

Ami szintén fontos: te se félj kérdezni! Ez azt üzeni, hogy a helyzet ura vagy, valóban érdeklődsz az állás iránt, és így elkötelezedettebbnek tűnsz. Válaszaidban legyél lényegre törő, rövid.

Rengeteg külső segítség érhető el azok számára, akik bizonytalannak érzik magukat, sok egyetem szervez felkészítést interjúra és önéletrajzírásra. Tanácsokért érdemes meglátogatni az egyetemi karrierirodát is, különösen, ha pályakezdő vagy.

Kiderült, hogy teszteket használnak a kiválasztáshoz? Minél komolyabb egy cég, annál nagyobb eséllyel találkozhatsz a felvételi folyamatban tesztekkel – ez érthető, hiszen a szimpla interjúk nem annyira objektívak és pontosak, mint a tesztek. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a valóságban a tesztek hasznosak lehetnek a fejlődésed szempontjából: ha kellő visszajelzést kapsz a teljesítményedről, jobb önismeretre tehetsz szert. Fontos, hogy teszteket is kipihenten végezd el.

Lehet, hogy SHL teszttel fogsz találkozni a kiválasztáskor? Képességtesztjeinket bárki kipróbálhatja gyakorlásképp, amiről alapos visszajelzést is kap. Ennek ára képességtesztenként 7500 Ft.

Bővebb infomáció a tesztekről a következő honlapokon: http://www.peopletest.net/demo és angolul a https://www.shldirect.com/en címen.

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!