Meg kell-e változnunk a munkahelyi siker érdekében? | SHL Hungary
 
 

Meg kell-e változnunk a munkahelyi siker érdekében?

személyiségfejlődés.jpg

Személyiségjegyeink befolyásolják életünk számos területét: hatással vannak egészségünkre, boldogságunkra és teljesítményünkre – ezért érdemes energiát fektetnünk személyiségünk fejlesztésébe.

Munkánk körülményei drasztikusan megváltoztak az elmúlt időszakban: sokan máshol, másképp és máskor dolgozunk, mint a pandémia előtt. Az, hogy hogyan alkalmazkodtunk ezekhez a változásokhoz, a személyiségünk függvénye is. Eltérő mértékű szorongást, frusztrációt és magányt tapasztalhattunk, ami természetesen a körülmények eltérő nehézségének következménye is. A személyiségvizsgálatok előrejelezhetik milyen viselkedést tanúsítunk, ha kihívásokkal, változással kerülünk szembe: mennyire szorongunk, félünk, illetve mennyire aktívan, magabiztosan reagálunk az új körülményekre.

Az öröklödés és a környezeti hatások egyaránt befolyásolják személyiségfejlődésünket. Bár a személyiség alapjai nehezen változtathatók meg, de törekedhetünk például arra, hogy felelősségteljesebbekké és érzelmileg stabilabbakká váljunk. A legjobb, ha egyszerre egy személyiségjegyre koncentrálunk, és tudatosan teszünk a változás érdekében. Dr. Darren Stevens kutatásai alapján nem csak a személyiségjegyeink, de az énképünk, a szándékaink, a tudatosságunk is befolyásolja, hogyan reagálunk egy szituációra. Tehát sokmindent figyelembe kell vennünk egy-egy személyiség megértéséhez.

Például, ha valaki eddig nem tartotta magát szabálykövetőnek, de az új munkahelyén megkövetelik a szigorú előírások betartását, valószínűleg szabálykövetőbbé válik vagy előbb-utóbb elválnak egymástól. Ha tudatossága és akarata segítségével betartja a szabályokat, idővel szokásává válik az előírások figyelembe vétele. Önreflexióval, erőbefektetéssel és gyakorlattal magunk is sokat tehetünk azért, hogy megváltoztassuk gondolatainkat, meggyőződéseinket és viselkedésmintáinkat, így bizonyos személyiségjegyeinket is. A viselkedésterápia, a pszichoterápia, a szociális képességfejlesztés csökkentheti a neuroticizmust, fokozhatja az érzelmi stabilitást.

Személyiségfejlődés a munkahelyen

Tegyük fel, hogy a célunk, hogy jobb kapcsolatokat tudjunk kialakítani munkatársainkkal. Hogyan kezdjünk neki?

  1. Az első lépés az önismeret. Meg kell ismernünk magunkat – mi az, ami természetesen a személyiségünk része, mit élvezünk a munkánkban és mit élvezünk kevésbé? Segítségünkre lehet az introspekció (az önmegfigyelés), de a legjobb megoldás a személyiségkérdőívek használata. Az OPQ kérdőív segíthet a munkával kapcsolatos preferenciák meghatározásában.
  2. A világos célok meghatározása, a növekedésorientált szemlélet is fontos; el kell hinnünk, hogy tudunk változni és akarnunk is kell a változást. Ki kell dolgoznunk a változás módját és határozottan kell cselekednünk.
  3. Koncentráljunk és fektessünk energiát a folyamatba. Gyakorolnunk kell az új személyiségjegy szerinti cselekvést, hogy „automatizálódjanak”. A megváltozott szokásainkból alakul ki a megváltozott énképünk, és ez arra ösztönözhet, hogy legközelebb az új személyiségjegy szerint cselekedjünk. Például ha lelkiismeretesebbek szeretnénk lenni, kezdhetjük azzal, hogy gondosabban végezzük munkánkat – írhatunk napi teendő listát és reflektálhatunk az elért célokra. A vezetők és a HR szakemberek azzal támogathatják dolgozóikat, hogy biztosítják a gyakorlás lehetőségét és teret adnak a hibázásnak –ugyanakkor megvédik a dolgozókat a végzetes hibázástól.

Változó körülményeink közepette érdemes odafigyelnünk olyan személyiségjegyek fejlesztésére, mint a nyitottság és az érzelmi stabilitás: ugyanis ezek a tulajdonságok közelebb visznek a sikerhez, és az élet számos más területére is pozitív hatást gyakorolnak.

Az eredeti bejegyzés itt érhető el.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!