Megoldás helyett elfogadás - avagy nem kell minden munkahelyi ellentétet kényszeredetten elsimítani | SHL Hungary
 
 

Megoldás helyett elfogadás - avagy nem kell minden munkahelyi ellentétet kényszeredetten elsimítani

artsy-chicken-eggs-color-1556707.jpg
Számtalan személyi kérdésre visszavezethető tényező nehezítheti az alkalmazottak munkáját, illetve akadályozhatja a hatékonyságukat. A HR-nek különösen fontos szerepe van ezek kezelésében. Bizonyos helyzetekre azonban egyszerűen nincs megoldás, és bármilyen nehéz is, de a problémát integrálni kell a rendszerbe. Ilyenkor csak az segíthet, ha megpróbálunk nem problémaként tekinteni egy-egy helyzetre.

A generációs ellentétek például sok munkahelyen okoznak gondokat. Számos módon próbálhatjuk ezt feloldani, azonban teljesen eltüntetni nem lehet őket: több-kevesebb feszültség mindig lesz a régiek és az újak között. A fiatalokkal ellentétben az idősebb munkavállalók értékrendjében sokszor meghatározó szerepe van a vezetők tiszteletének, a munka becsületének és a szabályok betartásának. Számukra ijesztő az a könnyedség, amivel a fiatalok átlépik a szokásokat és szabályokat, vagy amivel letegezik a főnöküket. A feltörekvő generációk képviselőit pedig sokszor irritálja az idősebbek rugalmatlansága, maradisága.

A generációs ellentétekből eredő problémákat általában csak tüneti szinten lehet kezelni, ezért érdemesebb elfogadni őket és megtanulni együtt élni velük.

Az eltérő személyiségek között feszülő ellentétek sem mindig oldhatóak fel. Bizonyos embereket nagyon nehéz integrálni a csapatba, és lehet, hogy esetenként jobb is meghagyni őket kívülállónak. A visszahúzódó, zárkózott személyiségek számára szörnyű megterhelést jelenthet, ha elvárás, hogy nyissanak a többiek felé. Ők különösen rosszul viselik a csapatépítő játékokat, a többség által jópofának gondolt vetélkedőket, önismereti tréningeket, céges összejöveteleket. Valószínűleg behódolnak a többség akaratának, hiszen azzal sem szeretnék felhívni magukra a figyelmet, hogy mindenből kivonják magukat, ugyanakkor rengeteg energiájukat emészti föl ez a megfelelési színjáték, ami pedig a munkájuk rovására fog menni. Vannak olyanok is, akik bár nyitott és közvetlen jellemek, egyszerűen nem csapatjátékosok. Jól, sőt, kiválóan dolgoznak egyedül, viszont kevésbé bíznak mások munkájában, és idegesíti őket a csapatmunka. Másokban ez feszültséget okozhat, amit sokszor szintén csak enyhíteni lehet, megszüntetni nem.

Nem kell minden anomáliában, feszültségben megoldandó problémát látni, és nem kell minden problémát maradéktalanul megoldani.

Ha két, egyébként egyaránt értékes és hasznos kolléga hosszú ideje ki nem állhatja egymást, akkor sokszor hatékonyabb arra törekedni, hogy minimalizáljuk konfliktusaik számát, mint megkísérelni összebékíteni őket.

A felnőtt korra kialakult személyiség alapjaiban nem, és árnyalataiban is csak nehezen változtatható, és csupán akkor, ha arra az egyént belső késztetés hajtja. A vezetői nyomásra történő „összekovácsolódások”, bár látszatsikereket hozhatnak, valójában károsak, mert hatalmas erőfeszítéseket igényelnek a magukon erőszakot tevő érintettektől. Nem csak emberibb, de a munka szempontjából is hasznosabb időnként elfogadni, hogy sokfélék vagyunk és vannak, akik egyszerűen nem illenek össze egymással.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!