Mire ügyeljen egy HR-vezető a megváltozott körülmények közepette? | SHL Hungary
 
 

Mire ügyeljen egy HR-vezető a megváltozott körülmények közepette?

hr vezető.jpg

A jó HR-vezető viselkedését az állandóan változó körülményekhez igazítja. A pandémia hatására megváltoztak a vezetőkkel kapcsolatos elvárások és ez sok tekintetben új típus vezetői hozzáállást igényel. Különösen fontossá vált a hatékony problémamegoldás, a helytállás eddig ismeretlen, ingatag körülmények között, a dolgozók biztonságának és jóllétének szem előtt tartása.

Nézzünk meg néhány olyan tényezőt, amelyre a járványhelyzetben különösen oda kell figyelnie a HR-vezetőnek:

1. Empatikus vezetési stílus

Az empátia kulcsfontosságú a vezetés szempontjából. Az otthoni munkavégzés olyan problémákat eredményez, mint a munka és a magánélet összemosódása, a munka elvégzéséhez szükséges hosszabb munkaidő. Ha a vezető nem figyel a dolgozókra váró kihívásokra, kiégett alkalmazottakra és teljesítményromlásra számíthat.

2. Etikus vezetés

A vezetők és a dolgozók számára mindig fontos az etikus munkavégzés, a megbízható munkakörnyezet. Otthoni munkavégzés esetén megnő a szilárd etikai rendszer kialakításának jelentősége. A vezetők szilárd munkaerkölcse az elkerülhetetlenül lazább ellenőrzés ellenére is kedvező hatással van beosztottai munkaerkölcsére.

3. A visszajelzések figyelembe vétele

Ha nyitottak vagyunk a dolgozók visszajelzéseire, őszintén kommunikálunk velük, ez jobb munkára motiválja őket. Fontos, hogy a vezető is képes legyen érthetően és megfelelő stílusban megfogalmazni észrevételeit. Egy adat-vezérelt világban, amely könnyen demotiválhatja az embereket, különösen fontos, hogy megteremtsük a lehetőséget az őszinte, támogató, céltudatos kommunikációra.

4. Kapcsolatépítés

A vezetői munka hatékonyságában mindig is komoly szerepe volt a szervezeten belüli és a szervezeten kívüli kapcsolatok építésének és fenntartásának. Az együttműködés, a kollégák és kliensek támogatása még fontosabbá vált a pandémia hatására.

5. A legjobb munkatársak kiválasztása, megtartása

Nem mindenki alkalmas az otthoni munkára, nem feltétlenül ugyanazok nyújtják a legjobb teljesítményt a „home office”-ban, akik a legjobbak voltak az irodában. A HR feladata, hogy az új helyzetben is minden munkát motivált és rátermett dolgozók végezzenek. Ehhez szükség van arra, hogy a dolgozók kiválasztására a fejlesztési szükségletek megállapítására szolgáló rendszerünket (tesztjeinket, kérdőíveinket, szimulációs gyakorlatinkat) az új helyzethez igazítsuk.

6. Fejlesztés

A vezetők fejlesztéséhez tud segítséget nyújtani a vezetői coaching, amely lehet egyéni vagy csoportos, megvalósulhat személyes találkozással vagy online is. Ezeken a foglalkozásokon ideálisan kombináljuk a mérést és a fejlesztést, segítünk feltárni az erősségeket, a fejlesztendő területeket, legyőzni a korlátokat. A coaching hozzásegíthet a fejlesztéssel, a szervezeti változtatásokkal kapcsolatos döntések színvonalának javulásához.

Az eredeti cikk itt érhető el.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!