Újgenerációs, adaptív képességtesztek | SHL Hungary
 
 

Újgenerációs, adaptív képességtesztek

icon-computer-presentation.png

Az első generációs Verify képességtesztjeink hamarosan kivezetésre kerülnek, és emiatt fontos lenne az átállás, akár a második generációs, vagy az interaktív, legújabb képességtesztek használatára. Ezen tesztcsaládokban továbbra is elérhetőek a numerikus, deduktív (verbális) és induktív képességtesztjeink, valamint a G+ tesztek is, amik az előző három képességterületet együttesen vizsgálják.

Előnyként mondható el az újabb generációs, adaptív képességtesztekkel kapcsolatosan, hogy ezen tesztek esetén az adminisztrátorok számára már nem kell a megfelelő nehézségi szint megválasztásával bajlódni, hanem a tesztek folyamatosan nyomon követik a tesztkitöltést és ennek alapján módosítják a nehézséget arra szintre, amit a kitöltő maximálisan teljesíteni képes. Ebből adódódan az újabb, adaptív tesztekkel kapcsolatosan az is elmondható, hogy kutatások igazolják, hogy sokkal megbízhatóbb eredményeket produkálnak a régebbi verzióhoz képest.

A képességtesztek rendkívül hasznosak a kiválasztási folyamatok támogatására, azon belül is a jelöltek a munkakörhöz kapcsolódó alapvető képességek alapján való előszűrésére. Kutatások igazolják, hogy a képességtesztek megbízhatóan és hatékonyan jelzik előre a jelöltek beválását és alkalmasságát a legtöbb pozíció esetén.

Mit is mérnek a képességtesztek?

A numerikus képességtesztek a jelöltek számokkal való munkaképességét és a számadatokból való logikus következtetési képességet mérik. A feladatok között szerepel a szöveges feladatok megoldása, számítási feladatok elvégzése, valamint táblázatok és grafikonok értelmezése.

A deduktív képességtesztek a jelöltek azon képességét méri, hogy a megadott szöveges információk alapján logikus következtetéseket tudnak-e levonni. A feladatok közé tartozik az állítások elolvasása, majd annak a meghatározása, hogy az adott állítások közül melyik lehet igaz, hamis, avagy az adott állításra nem derül fény a szövegkörnyezetből.

Az induktív képességtesztek a jelöltek azon képességét méri, hogy látszólag összefüggéstelen ingerek között megtalálják-e a logikus kapcsolatot. A feladatok közé tartozik a képsorozatok mintázatának kidolgozása, kiegészítése és a helyes „következő kép” azonosítása. Szoros összefüggést mutat az induktív képesség a problémamegoldó képességgel és a kritikus gondolkodással.

Végül a G+ képességteszt, ami az általános kognitív képességet, és a jelöltek problémamegoldó és kritikus gondolkodási képességét vizsgálja. Kutatások igazolják, hogy a G+ érték szoros összefüggésben van az általános intelligenciával.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!