Tehetségazonosítás az SHL eszközeivel | SHL Hungary
 
 

Tehetségazonosítás az SHL eszközeivel

tehetségazonosítás.jpg

Az elmúlt időszakban életünk számos területe megváltozott, köztük a vásárlási szokásaink is. A szervezetek gyorsan rájöttek, hogy figyelniük kell a vásárlói igényekre és a lehető leggyorsabban adaptálódniuk kell ezekhez. Bár a változás igénye sok szervezetnél megjelent, sok cég nem tudja hogyan tehetné meg az ehhez szükséges lépéseket.

Vegyünk példának két, sokmindenben eltérő céget. Az első szervezet antibakteriális tisztítószerekkel kereskedik, a második egy öt csillagos hotel tulajdonosa, amely egyedi élményeket nyújt vendégeinek. A pandémia minden bizonnyal mindkét cég számára kihívást jelentett, de más-más okok miatt. Az első szervezetnek több terméket kellett előállítania, szállítania és eladnia mint eddig, a másodiknak pedig új módszereket kellett kidolgoznia, hogy túlélje a pandémia időszakát. Mindkét feladathoz más kompetenciák szükségesek – azok, akik az első céget sikerre viszik, nem biztos, hogy a másik cégnél is eredményesek lennének. Előbbi esetben olyan vezetőre van szükség, aki korlátozott erőforrások mellett is képes jó eredményeket elérni, utóbbi esetben pedig olyanra, aki kreatív és innovatív megoldásokat tud találni a felmerülő problémára. Az SHL kutatása szerint azok az alkalmazottak, akik megfelelő kompetenciákkal rendelkeznek az adott feladat elvégzéséhez, négyszer valószínűbb, hogy jó teljesítményt nyújtanak, mint egy olyan dolgozó, aki nem elég alkalmas a feladatra.

Az Értékelő Központ a leghatékonyabb a tudományos és adat-vezérelt tehetségazonosítási módszer, mely megbízhatóan mutatja meg, mely jelöltek/alkalmazottak a legmegfelelőbbek azokhoz kihívásokhoz, amelyekkel szembe kell néznünk. Az SHL évtizedek óta élenjár az Értékelő Központok tervezése, lebonyolítása terén. Szimulációs gyakorlatai során a résztvevők különböző, a munka során előforduló helyzetekbe képzelik bele magukat, és szerepüknek megfelelően oldják meg az adott feladatokat. Nézzünk meg néhányat az SHL szimulációs gyakorlatai közül:

A „Gázgyár” elnevezésűgyakorlat során a résztvevők feladata az, hogy külső konzultáns team tagjaiként egy középméretű gyár stratégiai kérdéseiben tanácsokat adjanak. A feladatmegoldás során elemző és előadói képességeikről is sokmindent megtudhatunk.

Egy másik csoportos gyakorlatban („Cell Soll”) a csoport tagjainak egy zátonyra futott projektet kell újraindítaniuk és befejezniük. A feladat során a vezetői készség, az érvelési képeség, a meggyőzési képesség, a kreativitás és a kommunikációs készség is jól mérhető.

A „Hobson Brothers Ltd.” iratrendező gyakorlat során egy nem túl nagy termelő cég újonnan kinevezett termelési és értékesítési igazgatójaként a jelöltnek a költségvetés és a határidők figyelembevételével biztosítania kell, hogy simán és hatékonyan folyjék a termelés és a forgalmazás. Közben olyan problémákat kell megoldania, mint a „zöldek" fenyegető magatartása az egzotikus állatbőrök felhasználása miatt, raktárhelyiségek bérlete, konferencián való részvétel. A tervezés és szervezési készség, a problémamegoldási készség, az írásbeli kommunikációs képesség, a taktikai/stratégiai gondolkodási képesség és a döntéshozatali képesség is megmutatkozik a feladatmegoldás során.

Elengedhetetlen, hogy a folyamatosan változó körülmények közepette azonosítsuk a kihívásokat, kidolgozzuk a megoldás lépéseit és a megfelelő kompetenciákkal rendelkező vezetőket alkalmazzuk. Ebben tudnak segítséget nyújtani az SHL tudományos megalapozottságú módszerei – a személyiségkérdőívek, képességtesztek, szimulációs gyakorlatok, interjú kérdéstárak – vagy úgy, hogy az SHL tanfolyamain ön elsajátítja a használatukat, vagy úgy, hogy segítségükkel az SHL tanácsadói kiválasztják önnek a legkompetensebb jelölteket.

További híreink

Ha érdekesnek, hasznosnak találta a fentieket, ossza meg másokkal is!